De acte van naamsaanneming

 

Vanaf de Franse tijd zijn in Nederland achternamen verplicht. Er waren talloze variaties te bedenken. Jansen (´Jans´ zoon’’ werd zeer populair, beroepen als smid, boer en timmerman werden eveneens veel gebruikt. Anderen prefereerden een plaatsnaam of kozen de reeds bestaande naam van de boerenhoeve.

Ook Jan Roelof Hendriks gehoorzaamde in 1812 de wil van Napoleon.

 

Uit het naamsaannemingsregister (www.historischcentrumoverijssel.nl) blijkt dat Jan Roelof Hendriks met zijn gezin in 1812 de naam 'Bonte' heeft aangenomen. Het vermoeden is dat de naam 'Bonte' gekozen is naar een boerderij en/of woonhuis, temeer omdat bij de geboorte van Willem Bonte (23-05-1797; zoon van Jan Roelof Hendriks) vermeldt staat dat Willem geboren is op ’t Bonte.

 

Uit het doopregister van de Hervormde kerk te Dalfsen blijkt dat de vader van Jan Roelof Hendriks, Hendrik Zielman heette. De overgrootvader van Jan Roelof Hendriks was Willem Zielman en hij heeft gewoond op de boederij genaamd "Het Ziel(e)mans" op het huidige adres Maneweg 1 te Oudleusen. Vanaf de Hessenweg gezien is de boerderij bijna nog in oorspronkelijke staat. De naam Zielman of Zieleman of Sylman kan mogelijk verklaard worden als iemand die bij een (afwaterings)sluis heeft gewoond. Volgens Marinus Laarman (de laatst bekende bewoner van "Het Zielmans") was er daar een natuurlijke laagte tussen de essen. Als de Vecht overstroomde, dan kon het water dat niet terug kon stromen naar de Vecht, wegvloeien richting Hessenweg naar de toenmalige heidevelden.

 

Ouderlijke woning:

 

Voor zover uit de overlijdensakte van Antonij Bonte (gehuwd met Willemina Veldman) geconcludeerd kan worden is hij van Oudleusen(gemeente Dalfsen) verhuisd naar (Junne) Ambt Ommen. Zijn woning moet gestaan hebben op de Junnerbaan (=zandpad/zijweg van de Hammerweg te Junne). Zijn zoon Roelof Bonte (gehuwd met Hendrikje Wetering) is later verhuisd naar Meer (gemeente Den Ham). Begin 1900 is hij met zijn vrouw en de kinderen Antoni, Albertus, Willem en Hendrikus gaan wonen op "'t Bloemendal"; destijds bekend als D 22 en nu als Hallerhoek 15. Later is de familie verhuisd naar D 8 (later bekend als Rohorst 9). Roelof is met zijn gezin gaan inwonen bij de dames Uulders (ovl. 1908) ter verzorging van hen om na hun overlijden de boerderij te erven.